PROFESIONÁLNA

príprava kvasu

Výroba ovocných destilátov má na Slovensku hlbokú tradíciu. Nebudeme sa zaoberať ilegálnym pálením v tzv. čiernych podomácky vyrobených páleniciach, ktorého produktom boli ovocné destiláty podradnej kvality ba dokonca zdravotne nevhodné.

Pri výrobe veľmi kvalitného destilátu platia tieto základné pravidlá:

1. Kvas sa pripravuje len z jednej odrody ovocia. Pozor nie druhu! Napr. hrušky odrody Villiams, slivky Stanley, jablko Gala apod. Potrebujeme docieliť jednotnú harmóniu chuti a vône, nie zmes chutí a vôní.

2. Ovocie musí byť zrelé, musí mat‘ dostatok prírodného cukru a nesmie mat‘ náznaky hniloby. Doslova ručne preberieme každý kus ovocia a nahnité kusy vyhodíme. Všetky zelené časti – stopky, listy vyhodíme.

3. Kvasenie musí byť riadené. Znamená to, že celý proces kvasenia usmerňujeme my, a to nastavením jednotnej teploty kvasenia, pridaním špeciálne vyšľachtených kvasiniek, enzýmov a výživy a úpravou pH (kyslosti) kvasu. Nikdy do kvasu nepridávame cukor.

4. Pri destilácii kvasu od nás nežiadajte maximálnu výťažnosť‘, ale kvalitu! Menej je niekedy viac. Čím viac sa oddelia pribudliny (aldehydy, estery kyselín) od jadra destilátu, tým je destilát kvalitnejší.

5. Stárenie (dozrievanie) destilátu potrebuje svoj čas. Mladý destilát potrebuje dostatočný čas na to, aby sa zaguľatil a zjemnila sa jeho ostrá chuť‘. Neurýchľujte stárenie destilátu použitím ultrazvuku, je to reverzibilný (vratný) proces — po roku budete mať vo fľaši to isté ako v dobe vypálenia destilátu.

Pri zachovaní týchto zásad budete veľmi prekvapení kvalitou výsledného produktu, ktorý Vám budú závidieť všetci naokolo. Dostane sa Vám plno pochvaly od susedov, svadobčanov a možno s Vašim destilátom prerazíte aj na nejakej súťaži.

Nasledujúca príprava kvasov je s použitím prípravkov nemeckej firmy Erbsloh. Sú to najmä koncentrované enzýmy prírodného charakteru a špeciálne vyšľachtené kvasinky, ktoré Vám správnym použitím zabezpečia 100% prekvasenie kvasu a maximálny výťažok alkoholu a jeho kvalitu. Dávkovanie sme nedávno upravili podľa nami získaných skúseností. Prípravok Erbs1,5h pH-Senker nemusíte pridávať‘ vždy podľa dole uvedeného návodu, zmerajte si najskôr pH indikačným papierikom (dostanete kúpiť‘ v lekárni),ak je v rozmedzí 2 až 4, je to dostatočné (kvasinky milujú nízke pH v rozmedzí hodnôt 2,8 až 3,5).