# Postup

Príprava marhuľového kvasu

Výťažnosť kvasu

Výťažnosť‘ zo 100 L kvasu: 8 L 50% marhuľovice

Doba kvasenia

3 – 6 týždňov

Vhodné odrody

Maďarská, Veľkopovická, Rakovského

POSTUP

Ako pripraviť marhuľový kvas dobre a kvalitne

Marhule odkôstkujte a zbavte nečistôt, plody pri plnení nádob roztlačte, aby sa vylúčil atmosférický vzduch.

Kvasné nádoby plňte do 4/5 objemu (80%), ideálne naraz, v priebehu jedného dňa. Do kvasu pridajte 25 – 50 ml / 100 L pektolytického enzýmu Distizym FM na lepšie skvapalnenie kvasu a uvoľnenie aromatických a buketných látok a dobre premiešajte. Po 2-3 hodinách pridajte 1 -3 L / 100 L prípravku Erbskih pH-Senker, aby ste znížili hodnotu pH na úroveň 2,8 až 3,5 a dobre premiešajte: PH merajte až po dôkladnom premiešaní. Ďalej pridajte zákvas z kultúrnych kvasiniek Spiriferm Arom (20 -30 g / 100 L) alebo Oenoferm Freddo ( 20 g / 100 L) a výživu Vitamon Combi ( 25- 50 g / 100 L). Zákvas z kvasiniek pripravíte tak, že vo vlažnej zmesi (10 násobné množstvo) vody a kvasu v pomere 1:1 premiešate kvasinkovú kultúru a necháte bobtnat‘ asi 15 minút, pri kvasinkách druhu Oenoferm Freddo 20 -30 minút. Teplota zmesi by mala byt‘ rovnaká ako teplota kvasu, aby sa zabránilo teplotnému šoku kvasiniek. Opät‘ všetko dôkladne premiešájte. Kvasné nádoby hermeticky uzavrite vekom a na vrch umiestnite kvasnú zátku. Umiestnite ich do čistých a vzdušných miestností so stálou teplotou medzi 16 — 18 °C, pri použití kvasiniek Oenoferm Freddo 12 — 17 °C. Doba kvasenia marhúl‘ by mala byt‘ v priemere 3 — 6 týždňov. 2- 3 dni pred koncom kvasenia móžete ešte pridat‘ glykozidický enzým Trenolin Bukket DF (5 ml / 100L), aby sa urýchlilo uvol’nenie aromatických látok.

Po dokvasení sa ihned‘ objednajte k nám na vypálenie destilátu. Na zachovanie špecifickej arómy rozhoduje aj jeden deň.

PrípravokMnožstvo na 100l kvasuNáklady v €
Distizym FM40 ml (g)2,00 €
Spiriferm Arom20 g3,30 €
Erbsloh pH-Senker1 L4,60 €
Vitamon Combi25 g1,00 €
Trenolin Bukket DF4 ml (g)1,45 €
Celkové náklady5 ml (g)11,45 €
Náklady na 1 L 50% destilátu1,43 €
Chuť a kvalita destilátuna nezaplatenie

NAVIAC

Príprava ostatných kvasov

Slivkový kvas

Postup, ako správane pripraviť slivkový kvas

Čerešňový kvas

Postup, ako správane pripraviť čerešňový kvas

Broskyňový kvas

Postup, ako správane pripraviť broskyňový kvas

Hruškový kvas

Postup, ako správane pripraviť hruškový kvas

Jablkový kvas

Postup, ako správane pripraviť jablkový kvas