Výťažnosť‘ zo 100 L kvasu: 8 L 50% marhuľovice
3 – 6 týždňov
Maďarská, Veľkopovická, Rakovského
Ako pripraviť marhuľový kvas dobre a kvalitne
Marhule odkôstkujte a zbavte nečistôt, plody pri plnení nádob roztlačte, aby sa vylúčil atmosférický vzduch.
Kvasné nádoby plňte do 4/5 objemu (80%), ideálne naraz, v priebehu jedného dňa. Do kvasu pridajte 25 – 50 ml / 100 L pektolytického enzýmu Distizym FM na lepšie skvapalnenie kvasu a uvoľnenie aromatických a buketných látok a dobre premiešajte. Po 2-3 hodinách pridajte 1 -3 L / 100 L prípravku Erbskih pH-Senker, aby ste znížili hodnotu pH na úroveň 2,8 až 3,5 a dobre premiešajte: PH merajte až po dôkladnom premiešaní. Ďalej pridajte zákvas z kultúrnych kvasiniek Spiriferm Arom (20 -30 g / 100 L) alebo Oenoferm Freddo ( 20 g / 100 L) a výživu Vitamon Combi ( 25- 50 g / 100 L). Zákvas z kvasiniek pripravíte tak, že vo vlažnej zmesi (10 násobné množstvo) vody a kvasu v pomere 1:1 premiešate kvasinkovú kultúru a necháte bobtnat‘ asi 15 minút, pri kvasinkách druhu Oenoferm Freddo 20 -30 minút. Teplota zmesi by mala byt‘ rovnaká ako teplota kvasu, aby sa zabránilo teplotnému šoku kvasiniek. Opät‘ všetko dôkladne premiešájte. Kvasné nádoby hermeticky uzavrite vekom a na vrch umiestnite kvasnú zátku. Umiestnite ich do čistých a vzdušných miestností so stálou teplotou medzi 16 — 18 °C, pri použití kvasiniek Oenoferm Freddo 12 — 17 °C. Doba kvasenia marhúl‘ by mala byt‘ v priemere 3 — 6 týždňov. 2- 3 dni pred koncom kvasenia móžete ešte pridat‘ glykozidický enzým Trenolin Bukket DF (5 ml / 100L), aby sa urýchlilo uvol’nenie aromatických látok.
Po dokvasení sa ihned‘ objednajte k nám na vypálenie destilátu. Na zachovanie špecifickej arómy rozhoduje aj jeden deň.
Prípravok | Množstvo na 100l kvasu | Náklady v € |
---|---|---|
Distizym FM | 40 ml (g) | 2,00 € |
Spiriferm Arom | 20 g | 3,30 € |
Erbsloh pH-Senker | 1 L | 4,60 € |
Vitamon Combi | 25 g | 1,00 € |
Trenolin Bukket DF | 4 ml (g) | 1,45 € |
Celkové náklady | 5 ml (g) | 11,45 € |
Náklady na 1 L 50% destilátu | 1,43 € | |
Chuť a kvalita destilátu | na nezaplatenie |
Príprava ostatných kvasov